Hva er Aircondition?

Et dumt spørsmål, for det er noe alle vet. Jeg skal her bare ganske enkelt forklare hvordan det fungerer. Systemet er det samme, uansett om det er kjøleskapet på kjøkkenet, eller ett stort industrielt anlegg.

Hjertet i systemet er en kompressor, i tillegg en kondensator, en trykkreguleringsventil og en fordamper. I tillegg til dette ett kuldemedium. Kuldemedium er en væske som har ett kokepunkt som er lavere enn 0ºC. Normalt mellom -20 og -30ºC. Anlegg som skal fryse, f.eks. en fryseboks, har en væske som har enda lavere kokepunkt.

Kompressoren komprimerer en væskedamp, og denne blir til varmgass, opptil +65ºC. Når denne ledes inn i huset kaller man anlegget for en varmepumpe, innenheten blir anleggets kondensator. Gjennom kondensatoren vil temperaturen falle med 15-20º og gassen blir til væske.

Deretter går væsken gjennom en trykkreguleringsventil (strupeventil), der trykket reduseres med ca 80%. Det gjør væsken iskald. Hvor kald væsken blir er avhengig av flere faktorer. Det ene er kjølevæskens egenskaper og utetemperaturen. Derfor er ikke air condition/varmepumper solgt i Spania identisk med de som f.eks. selges i Norge. Det er ikke spesielt smart og kjøpe en varmepumpe i Spania, som er mye billigere, og montere den i Norge.

Den går deretter til fordamperen, der væsken ”koker” og blir til damp, for så å gå tilbake til kompressoren.

På et vanlig air condition anlegg er det ca. 1. Kg kjølevæske.

Slik virker Aircondition