29. des, 2020

NYHET PÅ TAMPEN AV ÅRET

EN NY MILEPÆL ER NÅDD.

Skal man utfordre det spanske byråkratiet er det noen ting som skal til. Å gjøre seg rimelig godt forstått i spansk er en forutsetning. Videre må man være sta, sta som et esel, og aldri gi opp. Og til slutt må man ha tålmodighet. Masse tålmodighet.

Det er snart to år siden Real Decreto de Autoconsumo kom, det som skulle gjøre det mulig å selge egenprodusert strøm fra solcelle anlegg. Veien fram for å få dette til har vært som å springe i en labyrint, med mange, tilnærmet, uoverkommelige hinder.

Det første hinderet var å få installasjonene godkjent og sertifisert, og hindringen lå i byråkratiet. Å knekke den koden tok 15 måneder.

Det neste var å få kontrakt med strømselskapet for salg av overskuddsstrøm. Det var ei ny hinderløype. Det ble så mange telefoner, og så mange mailer, at de til slutt svarte med et oppgitt sukk, liksom «er det han nå igjen».

Men i dag har en av mine kunder, som den aller første, skrevet kontrakt med Iberdrola, der de kan selge inntil 4,6 KW. Slik at i stedet for å investere i en dyr batteripakke, selger de overskudds strømmen til Iberdrola, og når du ikke har tilstrekkelig egenprodusert strøm, kjøper du den tilbake. Det er som å ha klatret over det mest uovervinnelige hindret. 

Har jeg hatt en flaske champagne, så har den blitt «korket» i dag. 

GODT NYTTÅR